15410 articles - 12266 brèves

2001 07 Prevenire si tratament : Metadona

en roumain

Mise en ligne : 19 décembre 2004

Texte de l'article :

Français
English

Prevenire si tratament : Metadona
Aceasta foaie informativa ofera informatii importante despre tratamentul de mentinere pe metadona (TMM) in penitenciare. Aici se explica ca oferirea de TMM este o strategie de prevenire HIV/SIDA, care ofera persoanelor dependente de droguri o optiune alternativa pentru a se tine deoparte de folosirea acelor si de folosirea lor in comun ; deasemenea, se subliniaza ca, atata vreme cat este o forma de tratament indicata medical, ea ar trebui sa fie disponibila pentru persoanele dependente de opiacee, fie ca acestea sunt in afara penitenciarului, fie ca sunt in penitenciar

De ce Tratament de Mentinere pe Metadona ?
Multa lume a recomandat introducerea sau extinderea TMM in penitenciare, ca o strategie de prevenire HIV/SIDA care ofera persoanelor dependente de droguri o optiune alternativa pentru a se tine deoparte de folosirea acelor si de folosirea lor in comun. Principalul scop al TMM este sa ajute persoanele sa renunte la injectare, nu sa renunte la droguri. Reducerea dozei de metadona - ca scop ultim de a ajuta clientul sa renunte la droguri - este un obiectiv pe termen mai lung.
Programele comunitare de TMM s-au extins rapid in ultimii ani. Exista un numar foarte mare de informatii care sustin eficacitatea acestor programe in reducerea comportamentelor de injectare cu risc crescut, precum si in reducerea riscului de infectare HIV. Exista deasemenea dovezi ca TMM este cel mai eficient tratament disponibil pentru consumatorii dependenti de heroina injectabila, din punctul de vedere al reducerii mortalitatii, al consumului de heroina si al criminalitatii. Mai mult, TMM atrage si mentine in tratament mai multi consumatori de heroina injectabila decat oricare alta forma de tratament. In sfarsit, exista dovezi ca persoanele care sunt in TMM si care la incarcerare sunt fortate sa renunte la metodona, cel mai adesea acestea „se intorc la consumul de narcotice, adesea in interiorul sistemului penitenciar, si adesea la consumul prin injectare”. De aceea este foarte recomandat sa se permita continuarea TMM la detinutii care erau in TMM inainte de incarcerare.
In plus, odata cu aparitia epidemiei HIV/SIDA, s-au impus de la sine argumentele pentru oferirea TMM celor care nu urmau un asemenea tratament in libertate : detinutii consumatori de droguri injectabile vor continua probabil sa isi injecteze droguri si in penitenciare, si sunt mai expusi la folosirea in comun a echipamentului de injectare, ceea ce creaza un risc foarte mare de transmitere HIV (vezi foile informative 2 si 3). La fel ca in comunitate, TMM, daca este disponibil pentru detinuti, are potential pentru reducerea in inchisori a injectarii si a folosirii in comun a seringilor.

Unde se ofera ?
In intreaga lume, un numar din ce in ce mai mare de sisteme penitenciare ofera TMM detinutilor. Spre exemplu : intr-un studiu desfasurat in Europa in 1997, 9 din cele 22 de sisteme penitenciare participante in studiu ofereau TMM detinutilor dependenti de opiacee ; in aproximativ jumatare din penitenciarele din New South Wales, Australia, se ofera TMM detinutilor ; in Statele Unite, Rikers Island, New York City, are un program de TMM.
In Canada, pana recent, metadona a fost prescrisa rar detinutilor. Oricum, acest lucru se schimba acum, pe de o parte datorita recomandarilor care cer sistemelor penitenciare sa ofere TMM, iar pe de alta parte datorita actiunilor legale. Un astfel de caz a fost in British Columbia : o femeie infectata HIV a demarat o actiune legala impotriva sistemului penitenciar provincial pentru ca nu i s-a oferit metadona. Femeii in cauza i s-a refuzat continuarea TMM in penitenciar. Ea a argumentat ca, in situatia in care se gasea, retinerea ei era ilegala. In raspuns, sistemul penitenciar a dispus ca un medic sa o examineze, iar medicul i-a prescris metadona. Dupa aceasta, ea si-a retras plangerea. Intr-un alt caz, un barbat care avea de mult timp „o problema serioasa cu heroina”, a fost condamnat cu pedeapsa privativa de libertate pentru doi ani fara o zi - si astfel la incarcerare intrun penitenciar din Quebec- deoarece penitenciarul in cauza acceptase sa ii ofere tratament cu metadona.
Apararea argumentase ca a fost necesar sa se ia masuri cu privire la cauzele infractiunilor comise de acel barbat, respectiv dependenta sa de heroina, si ca tratamentul cu metadona a fost esential pentru a depasi dependenta.
In Septembrie 1996 serviciul corectional provincial din British Columbia a adoptat o politica de continuare a tratementului cu metadona la detinutii adulti care deja erau in TMM in comunitate, devenind astfel primul sistem corectional din Canada care a pus la dispozitia detinutilor TMM intr-o maniera constanta. In prezent in sistemul penitenciar federal si in multe -dar nu toate- din sistemele penitenciare provinciale din Canada, detinutii care sunt deja in TMM in libertate, pot sa continue tratamentul in penitenciar. Oricum, detinutii care nu au beneficiat de TMM in libertate, pot avea acces la acest tratament in timpul detentiei numai in sistemul penitenciar provincial din British Columbia si, in „circumstante exceptionale”, in sistemul federal. La inceputul anului 2001, oricum, s-au inceput pregatiri pentru a creste si mai mult initierea TMM in sistemul penitenciar federal.

Exista alte alternative ?
Unele sisteme penitenciare sunt inca reticiente la posibilitatea de a oferi detinutilor TMM, sau de a extinde disponibilitatea acestuia la detinutii care nu au primit un asemenea tratament inainte de incarcerare. Unii considera metadona doar un alt drog pentru alterarea-dispozitiei, si ca disponibilitatea lui intarzie cresterea personala necesara pentru depasirea existentei centrate pe drog.
Altii obiecteaza deasemenea impotriva TMM pe baze morale, argumentand ca nu face decat sa inlocuiasca dependenta pentru un drog cu dependenta pentru altul. Daca ar exista metode alternative de incredere pentru a obtine o abstinenta de durata, aceasta ar fi o realizare insuficienta. Oricum, dupa cum au explicat Dolan si Wodak, nu exista asemenea alternative :
Majoritatea pacientilor dependenti de heroina reiau consumul dupa detoxificare ; si putini sunt atrasi si mentinuti in tratamentul fara droguri, o perioada destul de lunga de timp pentru a obtine abstinenta. Orice tratament [cum este TMM] care resuseste sa pastreze in tratament jumatate din persoanele care il incep, care le reduce acestora in mod substantial consumul ilicit de opioide si implicarea in activitati criminale, si care le imbunatateste sanatatea si bunastarea, obtine mai mult decat „simpla” inlocuire a dependentei pentru un drog cu dependenta pentru altul.

Alte optiuni de tratament
Este important deasemenea sa sa ofere si alte optiuni de tratament pentru a invinge dependenta de droguri. Mai degraba decat simpla negare a faptului ca in penitenciare se consuma droguri injectabile, oferirea de TMM si a altor optiuni de tratament este cruciala, si respecta drepturile detinutilor pentru o ingrijire similara celei care este disponibila in comunitate.

Recomandari
· TMM este o forma de tratament indicata medical care trebuie sa fie disponibila dependentilor de opiacee, indiferent daca acestia se afla in afara sau in interiorul penitenciarului.
· In plus, detinutii dependenti de opiacee, trebuie sa aiba si alte optiuni de tratament, inclusiv programe de detoxifiere pentru metadona, programe bazate pe reducerea dozei prescrise ; aceste programe trebuie oferite de rutina tuturor detinutilor dependenti de opiacee la admiterea in penitenciar.

Lecturi suplimentare
Lecturile suplimentare nu sunt disponibile in limba romana. Pentru o lista in limba engleza sau franceza a lecturilor suplimentare va rugam sa consultati pe acest site varianta engleza sau varianta franceza a acestei foi informative.

Reteaua Canadiana Legala pentru HIV/SIDA (www.aidslaw.ca)